1 tanke på “Dagens porträtt från Åstråket!

  1. Citat från Eskilstuna Kuriren:
    ”Djärvare gäss kräver hårdare tag
    Jan Danielsson, arenavärd på kultur- och fritidsförvaltningen, hoppas att åtgärderna ska få gässen att hålla sig borta från badplatserna.

    Det populära Vilstabadet lockar varje sommar tusentals besökare – och dessvärre även åtskilliga gäss som gör upplevelsen mindre angenäm. Nu testar Eskilstuna kommun ett nytt vapen för att hålla de flitigt tarmtömmande fåglarna borta.

    – Vi har haft jätteproblem med gäss som kliver omkring och lämnar efter sig. Det uppfattas som väldigt ofräscht, säger Jan Danielsson, arenavärd på kultur- och fritidsförvaltningen.

    undefined

    Jan Danielsson, arenavärd på kultur- och fritidsförvaltningen, hoppas att åtgärderna ska få gässen att hålla sig borta från badplatserna.

    Tidigare år har kommunen testat att placera ut fågelattrapper kring badet. Det har inte hållit gässen borta.

    – Vi har även tagit hjälp av kommunjägaren för att begränsa antalet fåglar, men det har inte räckt.

    Förekomsten av fågelbajs ska förhoppningsvis kraftigt minskas efter de nya åtgärderna.

    Förutom att sätta upp staket längs vattenbrynet vid badplatsen prövar kommunen även ett nytt – i Eskilstuna obeprövat vapen:

    – Vi har engagerat Västeråsföretaget Antiavem som specialiserat sig på linkande fågelproblem. De använder grön laser för att mota och skrämma iväg gässen, berättar Jan Danielsson.

    Antiavems Mathias Winberg var på plats för att demonstrera tjänsten när tidningen besökte Vilstabadet på tisdagsmorgonen.

    Antiavems Mathias Winberg lyser med grön laser, som förhoppningsvis ska skrämma bort gässen från Vilstabadet.

    – Jag låter bara den gröna laserpricken dansa på marken framför fåglarna. Det gör dem av någon anledning så pass rädda att de lyfter och lämnar, säger han.

    Den gröna laserna ser ut som ett kraftigt kikarsikte till ett jaktgevär och fungerar, enligt Mathias Winberg, på liknande sätt.

    Den gröna laser som Antiavem använder för att skrämma bort fåglar kostar cirka 40000 kronor och når i optimala förhållanden 2,5 kilometer.

    – I optimala förhållanden når laserpricken 2,5 kilometer – en ljus sommardag lätt 500 meter och det räcker gott och väl.

    Initialt ska Antiavem göra tre besök i veckan på Vilstabadet. Efter midsommar lär deras tjänster behövas på badet i Sundbyholm.

    – Ger det önskat resultat köper vi in en egen laser, säger Jan Danielsson.”

    Slut på citat

Lämna en kommentar